Банкеръ Daily

Свят

Ердоган замразява активи на американски министри

Турският президент Реджеп Ердоган ще поръча активите на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на САЩ да бъдат замразени, ако се докаже, че те притежават такива в Турция, предаде БГНЕС.

Решението на турския президент е в отговор на идентичната мярка, наложена спрямо неговите министри по разпореждане на Доналд Тръмп заради отказа на Анкара да освободи американския пастор Андрю Брънсън, обвинен в шпионаж и връзки с терористите от ФЕТО и кюрдската ПКК.  САЩ наложиха санкции на двама турски министри във връзка със задържането на американски пастор, обвинен в тероризъм. Вашингтон оказва натиск над Анкара да освободи американеца, който доведе до дипломатическо напрежение между двата натовски съюзника. Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции на правосъдния министър Абдулхамит Гюл и на вътрешния министър Сюлейман Сойлу.

„Онези, които подкрепят терористични организации, ще отговарят пред Турция. Действията на САЩ, в частност във връзка с делото срещу пастора Брънсън, не съответстват на духа на стратегическото партньорство с Турция“, заяви Ердоган пред конференцията на жените активистки в оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието.

Според него Турция не може бъде възпитавана с подобни методи, а те били присъщи само на евангелистите и ционистите. „Тръмп тук влезе в една много голяма игра. И тази игра само той може да я развали“, каза турският лидер.

Миналата седмица Ердоган заяви, че страната му няма да се поддаде на натиск, след като американският му колега Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън. 

САЩ може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си, каза Ердоган, цитиран от телевизия "ТРТ Хабер".

Андрю Брънсън, който беше поставен под домашен арест, след като прекара 21 месеца в турски затвор, е работил в Турция повече от 20 години. Той беше обвинен в подкрепа на организацията, която според Анкара стои зад неуспелия военен преврат през 2016 г., и на Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако бъде признат за виновен пасторът, който отрича обвиненията, може да бъде осъден на 35 години затвор. 

Турция ще прибегне до международен арбитраж, ако САЩ блокират продажбата на изтребители Ф-35 на Анкара, предупреди Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във