Банкеръ Daily

Свят

Ердоган заминава на обиколка в Африка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който досега е посетил 27 страни от Африка, заминава в края на седмицата на обиколка в няколко африкански страни, съобщава в."Тюркийе".

Ердоган ще бъде от 26 януари на двудневно посещение в Алжир, след което ще направи еднодневно посещение в Гамбия, а след това ще бъде на двудневно посещение в Сенегал. По време на разговорите в рамките на посещенията ще бъдат обсъдени стъпки за развитие на икономическите отношения, както и темата за борбата срещу тероризма и на първо място за борбата срещу ФЕТО.

Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение, наричано в Турция ФЕТО - "Фетхуллахистка терористична организация", за организирането на опита за преврат през юли 2016 г. На срещите със своите африкански колеги Ердоган ще подчертае, че терористичната организация ФЕТО представлява опасност колкото за Турция, толкова и за другите страни, и ще поиска да не разрешават дейности на организацията в техните страни.

Вестник "Тюркийе" отбелязва, че предприетата от Ердоган по време на управлението му като премиер инициатива за отваряне към Африка ще продължи активно и занапред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във