Банкеръ Weekly

Свят

Ердоган заигра "кипърски" шах на две дъски - с ООН и ЕС

S 250 55d5d746 5e0a 4f08 b88d df0e47be6bf0
S 250 283a798a 6fad 47f2 bd31 c50aab32df3e

„Горд съм, че съм човекът на Турция. Аз съм турчин, син на турчин”, заяви новоизбраният лидер на кипърските турци („президент” на самообявилата се Севернокипърска турска република) Ерсин Татар в едно от първите си интервюта след победата. Спечелил 51.69% от гласовете - след оспорван балотаж на 18 октомври и с явната и мощна подкрепа на Анкара, във всяка своя реч той не пропуска да благодари на „родината Турция” и да увери, че „кипърските турци са неразделна част от великия турски народ”.

 

Демонстрация на „турска идентичност”

ще е самата политика, която Татар, като „пълномощник” на Ердоган на острова, ще води, коментират анализатори от двете страни на демаркационната линия. Според тях ще има пълно съгласуване между Турция и кипърско-турското ръководство за изпълнение на дневния ред на Анкара по Кипърския въпрос. И това вече е в ход.

Две държави с равен суверенитет, международно признаване на „Севернокипърската турска република” (в момента тя е призната само от Анкара), вдигане на ембаргото върху кипърските турци, запазване на гаранциите и военното присъствие на Турция. Така Ерсин Татар изброи най-важните си задачи в първата си реч, след като на 23 октомври положи клетва като пети „президент” на непризнатата република.

Окончателното разделяне на Кипър и съществуването на две самостоятелни съседни държави, които да си сътрудничат, бе лайтмотивът на предизборната кампания на хардлайнера и десен националист Татар. Според него, оттук  нататък всяко мирно споразумение трябва да отчита новата реалност: на острова

вече има две държави и живеят два народа,

а кипърските турци няма да се откажат от суверенитета и правата си.

Тази позиция слага кръст на (пре)следваната от десетилетия формула на ООН за решаване на Кипърския въпрос - двузонална двуобщностна федерация.

"Федералният модел вече не може да се прилага, започването на преговори на тази база ще е загуба на време, необходимо е да се обсъди реалистично предложение за решение за две държави", обобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган твърдата линия, която ще се следва, след като на 26 октомври (понеделник) привика в Анкара на „инструктаж” Ерсин Татар.

Официалната турска подкрепа на идеята за две държави е нов ход на източносредиземноморската шахматна дъска, който обърка и плановете на ООН за организиране на

неформална конференция във формат „5 + 1”.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се ангажира след изборите в окупираните територии да свика неформална петстранна конференция с участието на кипърските гърци, кипърските турци и трите държави гаранти - Великобритания, Гърция и Турция. Идеята е на нея да се преценят шансовете за нов процес по Кипърския въпрос и да се приеме стратегическо споразумение, но в рамките на досегашната политика на ООН.

Очакваше се тази среща - първа след прекратяването на преговорите през юли 2017 г. - да бъде проведена още през ноември. Изборът на хардлайнера Татар обаче обърка плановете и процесът ще се забави, твърдят дипломатически източници. Гутериш едва ли ще бърза, защото рискува неуспех на инициативата и окончателно миниране на мирния процес, уточняват те и прогнозират, че форумът ще бъде отложен за декември или за януари 2021 година. Засега.

В същото време Татар обяви (и от името на своя патрон), че тази неформална среща е

последният шанс за споразумение,

който Турция дава на "останалите".

Още в първата си победна реч след балотажа новоизбраният лидер призова ООН и Европейския съюз да мислят по „нов начин, тъй като досегашният им път не доведе до споразумение в Кипър, а попречи”.

Брюксел също е притиснат във времето. На заседанието си през декември Европейският съвет отново ще обсъжда проблемите с Турция и евентуалното налагане на санкции. Условието да не се стига дотам е Анкара да предприеме конкретни действия за сваляне на напрежението в Източното Средиземноморие. Петстранната конференция на ООН през ноември се вписваше идеално в дефиницията на „положителен напредък”, но...

За Брюксел решаването на Кипърския въпрос е важно условие за успокояване на газовия конфликт между Турция и Кипър. Затова и в първото си послание до новия "президент", Еврокомисията го призова „спешно да започне конструктивен диалог с оглед окончателно решаване на проблема и обединение на острова”. И то само и единствено в хармония с резолюциите на ООН, което връща топката в полето на федералистите и "намеква" за европейски натиск в бъдещите преговори.

 

 


Д-р Сертач Сонан, доцент по международни отношения в Cyprus International University (Северна Никозия), пред „БАНКЕРЪ”:


 

Признаването на две държави е невъзможно

 

Идеите за създаване на две държави или на конфедерация са отпреди две десетилетия - от времето на първия президент на Севернокипърската турска република Рауф Денкташ, но той не успя да ги постигне.

Позицията на Ерсин Татар за решаване на проблема чрез създаване на две държави е измама. Това не е възможно, защото има международен ред, който нашата малка кипърско-турска общност не може да промени едностранно. Единственият вариант е кипърските гърци да дадат съгласието си, но това е много малко вероятно. Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Кипър също няма как да бъдат отменени.

Другото, което няма как да се случи е две кипърски държави в ЕС! Случаите с Каталуния и с референдума в Шотландия показаха ясно, че Брюксел няма да отвори портата, през която всеки регион би могъл да се отдели и след това отново да се присъедини към ЕС.

Има и други проблеми, които не бяха обяснени на хората. Какво ще се случи с нашите индивидуални права като граждани на ЕС, ако идеята за две държави бъде реализирана? Голяма част от кипърските турци имат паспорти на Република Кипър и са европейски граждани, готови ли са да ги върнат?

Най-лошото е, че процесът на отклоняване от параметрите на ООН за федерация може да приключи с анексирането на северната част на острова от Турция.

 


Счетоводителят, който стана политически лидер


Новоназначеният "президент" Ерсин Татар (60 г.) принадлежи към богатия технократски елит на кипърските турци, свързан с Турция на националистическа основа.

Баща му Рюстем Татар, който отпразнува 90 години в деня на „президентската” клетва на сина си, е първи главен одитор (председател на Сметната палата) на новосъздадената Република Кипър (1960-1963 г.), по-късно е „финансов министър” на кипърско-турската администрация.

Средното и висшето си образование Ерсин Татар завършва във Великобритания. В университета в Кеймбридж учи икономика, по-късно получава сертификат за „дипломиран счетоводител“. Дълги години работи във Великобритания и Турция.

„Тъмното петно” в биографията му е периодът 1986-1990 г., когато е главен финансов директор и управител на фондове в компанията PollyPeck, собственост на Асил Надир - един от най-богатите кипърско-турски бизнесмени във Великобритания.

След грандиозен скандал за корупция, Надир е пратен в затвора. Дясната му ръка Татар успява да избяга в Кипър и срещу него е издадена заповед за арест. Тя е отменена по-късно и той стъпва във Великобритания едва миналата година.

Татар влиза в политиката през 2003 г. като се присъединява към националистическото крило на кипърско-турската десница - Партията на националното единство. През 2018 г. той става неин председател.

Избиран е за депутат, бил е и министър на финансите в две „правителства” на кипърските турци. В края на май 2019 г. заема поста на „министър-председател”, а от 23 октомври е "президент".

 

Бранислава Бобанац

Facebook logo
Бъдете с нас и във