Банкеръ Daily

Свят

Ердоган заговори за коалиция, ако партията му не спечели мнозинство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да опита да формира коалиция, ако не успее да си осигури парламентарно мнозинство на изборите в неделя, предадоха Ройтерс и турската телевизия Хабертюрк.

На 24 юни в Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори.

Според някои проучвания на общественото мнение може да се стигне до втори тур на президентските избори, а на парламентарните избори управляващата ПСР може да загуби мнозинството си в 600-местния парламент.

"Ако имаме под 300 места в парламента, може да се наложи търсене на коалиция", каза Ердоган снощи в интервю за радио Крал ФМ.

Той добави, че вероятността за това е "много, много слаба".

Преди изборите ПСР направи коалиция с Партията на националистическото движение (ПНД). 

Опозиционните партии също създадоха съюз, от който бе изключена прокюрдската Народнодемократическа партия (НДП). Ако тя премине минималния праг от 10 на сто от гласовете, необходими за влизане в парламента, на ПСР ще бъде още по-трудно да има мнозинство.

След изборите в неделя в Турция ще влязат в сила конституционни промени. Броят на депутатите ще бъде увеличен на 600 от сегашните 550.

ПСР има мнозинство през почти всички 15 години от идването си на власт. Тя го загуби само на изборите през юни 2015 г. След като партиите тогава не успяха да направят коалиция, Ердоган свика нов вот през ноември, на който ПСР отново спечели мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във