Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Време е да се каже "стига" на нарастващата ислямофобия

Време е да се каже "стига" на нарастващата ислямофобия и ксенофобия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание, публикувано в Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и цитирано от Анадолската агенция.

По думите на Ердоган заедно с пандемията все повече се разпространява и "вирусът на расизма". Той посочи, че се наблюдава нарастване на случаите на насилие срещу религиозни храмове като джамии, синагоги и църкви и ден след ден се увеличават престъпленията на омраза срещу обществени сегменти с различна етническа, религиозна и езикова принадлежност или различен външен вид, предава БТА.

Според него борба с езика на омразата трябва да водят не само потърпевшите, но и цялото човечество. По думите му с политиката си на отворени врати Турция подкрепя всички, давайки им убежище без оглед на тяхната вяра или произход, без никакво разграничаване.

"За да не се повторят трагедии като Холокоста, Босна /Сребреница, бел.ред./, Руанда, Камбоджа международната общност трябва да предприеме действия. Трябва да се каже "стига" на нарастващата ислямофобия и ксенофобия, най-вече чрез влиянието на печатните медии и дигиталните платформи", смята Ердоган.

Видеопосланието на президента беше качено на сайта "weremember.gov.tr", създаден от Дирекцията по комуникациите на турското президентство с цел да почете жертвите на геноцид по света и да насочи вниманието на международната общност към необходимостта от мирно съжителство на различните общности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във