Банкеръ Weekly

Свят

Ердоган вкара Путин в интрига

Сочи ги очаква.

"Ердоган, не ме разбирай неправилно, аз не съм привърженик на Асад, не съм негов адвокат." Това казал руският президент Владимир Путин по повод властта на Башар Асад над Сирия, според турския му колега Реджеп Ердоган.

Думите на Ердоган пред "Ройтерс" идват в момент, в който и руският лидер, и сирийското му протеже са в отбранителна позиция след обвиненията срещу Дамаск за употреба на химическо оръжие и американския удар по сирийско летище. Неслучайно те съвпаднаха по време и с посещението в Москва на саудитския външен министър Адел ал Джубейр, който сподели със Сергей Лавров, че според неговата страна Асад няма политическо бъдеще в Сирия. А Лавров му отвърна, че между Русия и Саудитска Арабия няма "непреодолими разногласия" за уреждането на сирийския конфликт.

Както "БАНКЕРЪ" писа, химическата атака промени баланса на силите в близкоизточната държава в неизгодна за Москва и Дамаск посока и щеше да е изненадващо, ако моментът не беше използван за офанзива срещу Асад от противниците му. Въпросът обаче е дали изказванията на Путин и Лавров са указание за смекчаване на позициите на Москва по отношение на сирийския президент, или просто са обичайните дипломатически приказки. В крайна сметка Русия и досега постоянно е подчертавала, че защитава Асад не като личност, а като легитимно управляващ сирийски държавен глава. Но и Анкара, и Рияд със сигурност разчитат на първото.

За отбелязване е и че Ердоган направи изявлението си точно седмица преди срещата си с Владимир Путин. По-рано от канцеларията на турския държавен глава съобщиха, че двамата ще се срещнат на 3 май в Сочи, което бе потвърдено и от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков. Нещо повече, Песков уточни, че централна тема на разговора между двамата президенти ще е урегулирането на сирийската криза.

Всъщност Русия и Турция са в постоянен контакт по този въпрос. Последният телефонен разговор между Путин и Ердоган бе на 18 април и досега двете страни са съумявали да преодоляват главните си разногласия. А също да си съдействат както на територията на Сирия, така и при мирните преговори в Астана, чийто главен инициатор бяха заедно с Иран. Но между Москва и Анкара все пак остават съществени противоречия по редица аспекти на сирийския конфликт. Бъдещата съдба на Асад е само едно от тях, а и то по-скоро е част от различните им разбирания за начина, по който ще изглежда Сирия след приключването на конфликта. На фона на турската операция "Ефратски щит" в северната част на страната, която бе проведена след "затоплянето" на отношенията между Ердоган и Путин и очевидно с руско одобрение, остава открит един съществен въпрос - този за съдбата на кюрдите.

Както е известно, Турция ги смята за врагове и продължение на Кюрдската работническа партия на сирийска територия, докато за Съединените щати те са основен съюзник и лост за влияние в региона. При все че усилено организират собствено управление върху част от сирийската територия, Дамаск не само че не воюва с тях, но заедно с Москва ги възприема като важен фактор в борбата с "Ислямска държава" и другите джихадистки групировки.

Трудно можем да очакваме, че на 3 май - на срещата между руския и турския президент, тези въпроси ще намерят отговор. Можем да очакваме обаче в Сочи да пристигне един окуражен Ердоган - най-вече от наблюдаващото се в последните седмици затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон след хлада, настъпил, когато новата американска администрация препотвърди ангажиментите си към сирийските кюрди. Ракетният удар по сирийското летище бе горещо приветстван от Ердоган, а няколко дни по-късно американският президент Доналд Тръмп бе единственият западен лидер, който категорично го поздрави за успеха на проведения в страната му референдум. И тъй като по кюрдския въпрос промени няма, турският лидер със сигурност ще го подмине в Сочи, но едва ли ще изпусне възможността да атакува Асад.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във