Банкеръ Daily

Свят

Ердоган търси изход от кризата в Персийския залив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Кувейт в неделя. Това е втората спирка от обиколката му в Персийския залив, чиято цел е да бъде намерен изход от патовата ситуация между турския съюзник Катар и четири други арабски страни, съобщиха ДПА и БТА.

Задачата на Ердоган да постигне пробив е по-трудна от тази на турските съюзници в НАТО заради все по-топлите отношения, които изгради с Катар през последните години. Той е петият високопоставен държавник извън Персийския залив, който опитва да уреди спора, откакто ескалира на 5 юни. Топдипломатите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ вече се намесиха в дипломатическата криза, което е показателно за това колко силно безпокойство поражда тя отвъд региона.

Кувейт играе ролята на посредник в кризата между Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Катар. Ердоган обсъди въпроси от общ интерес и последните събития в региона с кувейтския емир Сабах ал Ахмад ас Сабах. 

 Катар беше изолиран от всичките си съседки заради обвинения в подкрепа на тероризма. В средата на юни четири държави - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет, дадоха на Доха списък с 13 условия за вдигане на икономическата и политическа блокада. Наред с планирани парични санкции държавите изискват от Катар да прекрати дипломатическите си отношения с Иран и военното сътрудничество с Турция, както и да потвърди връзките си с терористични организации. Някои западни сили, включително САЩ и Великобритания, призоваваха предложените ултиматуми да бъдат "реалистични" и "приложими", но според Катар списъкът не отговаря на тези критерии. 

 Доналд Тръмп е разговарял по телефона с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси и е призовал всички страни в конфликта, който изправя един срещу друг съюзници на САЩ, да водят преговорите "конструктивно". Според Тръмп, държавите трябва да се придържат към ангажимента, който приеха в края на май, когато се обявиха против финансирането на терористични групировки и поддържането на екстремистки идеологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във