Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция се превърна в световен лидер

"Турция се превърна в световен лидер" - това заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган в статия за сп. "Форин полиси", цитирана днес от турския печат. Думите му са изведени в заглавие от вестниците "Истиклял" и "Хюриет".

"Ставайки част от решението в Ирак, Сирия и на други места, Турция се превърна в световен лидер", посочва Ердоган в статията за "Форин полиси", озаглавена "Как и защо трябва да реформираме ООН". В текста той призовава за "всеобхватен процес на реформа на ООН", като отбелязва, че организацията страда от криза на доверието.

"Турция може и да не се е превърнала в икономическа и военна супер сила, но ставайки част от решението в Ирак, Сирия и на други места, се превърна в световен лидер", цитира думите на президента и в. "Харби".

Същият вестник посочва още, че с думите си, че турското правосъдие е независимо и той не може да му нареди какво да прави, Ердоган е "сложил точка" на призивите от САЩ за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, обвинен в Турция в дейности, свързани с тероризъм. "Нито аз като президент, нито някой друг има правомощия да каже за подсъдимо лице: "Хайде, освобождаваме те", заяви президентът, обръщайки се към САЩ.

Турските власти обвиняват пастора, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК). Брънсън бе поставен под домашен арест през юли, след като прекара близо две години в затвор в Турция.

Много турски вестници акцентират тази сутрин върху предстоящото решение на УЕФА за това кой ще бъде домакин на европейското първенство по футбол през 2024 г. Двамата претенденти са Германия и Турция, а днес ще се изясни кой от тях ще надделее, пише в. "Стар". В навечерието на този избор турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за справедливост.

"Очакваме справедливо оценяване", каза той, като подчерта, че Турция изпълнява условията за провеждането на Евро 2024 г.

"Исторически ден за Турция", пише по темата спортният в. "Фанатик", а "Акшам" посочва: "Решаващ ден за Евро 2024". Спортното издание "АМК" пък помества заглавие "Ако изборът е справедлив - Турция, ако е политически - Германия", откроявайки съмненията за честността на вота за Евро 2024 в Швейцария днес. Според "АМК" "Турция се отличава от Германия по безупречното си портфолио, огромната подкрепа на народа, най-съвременните си стадиони и държавните гаранции".

Facebook logo
Бъдете с нас и във