Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция прекъсва всякакви преговори с Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е казал на колегите си, че Турция повече няма да провежда двустранни разговори с Гърция, предаде Ройтерс.

Това е поредният обрат в преговорите между двете държави, които бяха възобновени миналата година след петгодишно прекъсване, за да се заемат с преодоляване на различията помежду им. Тези разговори постигнаха незначителен напредък, отбелязва агенцията.

Ердоган каза миналата седмица, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува" за него, като го обвини в опит да блокира продажбата на самолети F-16 на Турция по време на визита в САЩ.

Турция и Гърция, и двете членки на НАТО, отдавна имат различия по редица въпроси, в т.ч. морските граници, размерът на континенталните шелфове, въздушното пространство и остров Кипър.  

Гръцкото външно министерство заяви, че страната няма да бъде въвлечена в ескалация с Турция, но подчерта, че Гърция остава решена да защитава националните си интереси, съобщава в. "Катимерини".

Говорейки на пресконференция днес, говорителят на външното министерство Александрос Папайоану каза, че неотдавнашната серия от турски провокации е в отговор на официалното писмо на Гърция до ООН, което детайлно оборва твърденията на Турция.

"Нашата външна политика е базирана на специфични ценности, принципи, уважение към международното право и морското право", заяви Папайоану. "Тези ценности и принципи ще продължават да бъдат наш пътеводител", изтъкна говорителят, като добави, че Гърция няма да се поддаде на провокациите на Турция.

"Ние отговаряме (на каквито и да е провокации) с благоразумие и умереност (и) на базата на международното право и същевременно информираме нашите партньори и съюзници за развитията", посочи той.

Германският канцлер Олаф Шолц призова Турция да прояви сдържаност по отношение на Гърция, заяви  говорител на германското правителство.

Канцлерът е на мнение, че с оглед на  настоящата ситуация е необходимо всички съюзници в НАТО да бъдат единни и да се въздържат от провокации помежду си, заяви говорителят на редовна пресконференция в Берлин.

Нахлуването в гръцко въздушно пространство и прелитането над гръцки острови не е окей, това изглежда контрапродуктивно и срещу духа на алианса, добави говорителят. 

Германия  е ангажирана да бъдат решени отворените въпроси между  Гърция и Турция в пряк диалог и въз основа на международното право, заяви говорителят.  В същото време ние не можем да приемем  оспорване на суверенитета на страни членки на Европейския съюз, заяви говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във