Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция още не е разкрила всичко, което знае за убийството на Кашоги

Турция още не е разкрила всички данни, с които разполага в разследването на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Франс прес.
"Още не сме дали всички данни, с които разполагаме", заяви Ердоган за телевизия "А-Хабер".

Убийството на работещия за в. "Вашингтон пост" журналист в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври м.г. предизвика всеобщо възмущение и силно опетни облика на Саудитска Арабия и по-специално на принца престолонаследник Мохамед бин Салман. Хашоги беше остър критик на принца, който отрича да е замесен в убийството му. Рияд твърди, че Хашоги е бил убит при неразрешена от държавните власти операция.

Турция "е решена това дело да се разследва от международното правосъдие", заяви Ердоган и призова САЩ да използват влиянието си за изясняване на станалото. Той увери, че Анкара ще предостави документи и информация на международното разследване.

Администрацията на президента Тръмп иска да запази съюза си със Саудитска Арабия и твърди, че няма неоспорими доказателства за пряка замесеност на принца престолонаследник в убийството на Хашоги. Американските сенатори обаче бяха уведомени на закрити врата за изводите на ЦРУ по случая и са убедени, че Бин Салман е замесен, отбелязва АФП.

Ердоган заяви, че единствената причина ЕС да не иска да приеме Турция за свой член е, че тя е мюсюлманска страна, предаде ТАСС.

"Единствената причина да не приемат Турция в ЕС е, че сме мюсюлманска страна. Нека си го кажат направо", заяви Ердоган.

Ердоган осъди решението на френския президент Еманюел Макрон да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид и го посъветва да учи повече история.

"Той е новак в политиката, по-добре да учи повече история. В нашата история геноцид не е имало", заяви турският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във