Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция няма да отстъпи за Швеция и Финландия в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО, след като двете страни официализираха кандидатурите си в Алианса, предаде Франс прес.

"Как да им се доверим? Швеция е развъдник на терористични организации. Ние няма да отстъпим относно членството в НАТО на тези, които прилагат санкции срещу Турция", повтори Ердоган. Той упрекна отново двете северни европейски страни, че са прекалено меки в отношението си съм кюрдските бунтовници от ПКК - партия смятана за терористична от Анкара.

Ердоган заяви, че делегации от Швеция и Финландия не трябва да си правят труда да идват в Анкара, за да убеждават Турция да одобри тяхното членство в НАТО, допълва Ройтерс. Президентът повтори, че Швеция и Финландия подслоняват хора, които, той каза, са свързани с групи, определени като терористични, а именно ПКК и последователите на Фетулах Гюлен, когото Анкара набеждава, че е организирал опита за преврат през 2016 г.

Външните министри на Швеция и Финландия ще посетят в скоро време Турция за обсъждания на кандидатурите на двете страни за присъединяване към НАТО, съобщи преди това турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на шведската информационна агенция ТТ.

Министрите ще обсъдят възраженията на Турция относно членство на двете скандинавски страни в НАТО, съобщава агенция ТТ, като се позовава на информация от шведското външно министерство.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде и финландският министър на външните работи Пека Хаависто ще се срещнат с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Франция ще застане на страната на Швеция и Финландия в случай на агресия, заяви френското президентство, след като двете страни обявиха, че искат да се присъединят към НАТО, предаде Франс прес.

"Всяка страна, която се опита да подложи на изпитание европейската солидарност чрез заплаха или агресия срещу техния суверенитет с каквито и да било средства, трябва да бъде сигурна, че Франция ще застане на страната на Финландия и Швеция", се подчертава в изявление на президентството.

Лондон подкрепя молбите за присъединяване на Швеция и Финландия и те трябва да бъдат интегрирани в НАТО възможно най-скоро, заяви британската външна министърка Елизабет Тръс, цитирана от АФП. Тя заяви, че "тяхното присъединяване ще подобри колективната сигурност на Европа".

Великобритания "няма търпение да работи с тях като нови съюзници от НАТО и е готова да им предложи всяка възможна помощ по време на присъединителния процес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във