Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Турция е готова за операция в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Анкара е напълно готова да проведе нова операция в Сирия и ще обсъди този въпрос с руския президент Владимир Путин. Той заяви това в понеделник, преди полета си до Москва, предаде "ТАСС''

"Готови сме за операцията. Подготвили сме всичко, което е необходимо по границата със Сирия. По време на двустранната среща с Путин ще обсъдим това", каза Ердоган пред турските медии.

През март Турция и Русия организираха съвместни патрули в провинция Идлиб, последния голям бастион на сирийската опозиция в страната.  Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че операцията е последвала споразумение, подписано през септември миналата година, което имало за цел да попречи на сирийското правителство да започне атака срещу Идлиб - дом на близо три милиона души.

Провинция Идлиб е последната голяма област, държана от сирийските бунтовници и се контролира от Хайет Тахрир ал Шам, който преди това е бил свързан с  Ал Кайда .

Според споразумението руските войски ще патрулират край границата на бунтовническата провинция, докато турската армия ще съдейства в демилитаризираната зона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във