Банкеръ Daily

Свят

Ердоган смята да засели 1 млн. бежанци в Североизточна Сирия

Турция има за цел да засели един милион сирийски бежанци в района в Североизточна Сирия, в който извърши военна офанзива през октомври, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Президентът, който снощи говори пред турската държавна телевизия ТРТ, посочи, че Анкара сама ще финансира заселването на района, ако съюзниците й не й предоставят подкрепа.

Имаме за цел да настаним един милион души между Тал Абияд и Рас ал Айн, това е нашият план, посочи Ердоган.

Турция бе казала, че ще може да настани до 2 милиона бежанци в зона за сигурност с дължина 444 километра, която има за цел да формира в Североизточна Сирия.

На 9 октомври Турция предприе операцията "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу бойците от Силите за защита на народа (СЗН), които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Анкара преустанови военната операция, след като сключи две отделни споразумения с Вашингтон и с Москва, предвиждащи изтегляне на СЗН от техните позиции в района в близост до турската граница.

Русия и Турция няма да разширяват зоната за сигурност в Североизточна Сирия, договорена с меморандума от Сочи. Това заяви междувременно пред журналисти специалният представител на руския президент за Сирия Александър Лаврентиев, предаде ТАСС.

"Не, според меморандума, който бе подписан от нашите президенти (Владимир) Путин и (Реджеп Тайип) Ердоган, зоната за сигурност е конкретна зона. Трябва да я запазим във вида, в който е сега. Това е единственият изход. Разширяването няма да доведе до нищо добро", каза дипломатът.

Според Лаврентиев сега ситуацията в зоната за сигурност е повече или по-малко стабилна. "Разбира се, има някои провокации от различни страни. Но като цяло смятам, че успяхме да стабилизираме положението там. Смятам, че това е много добър знак", добави той.

Делегациите на Русия и Турция водят в казахстанската столица Нур Султан двустранни консултации в рамките на срещата на високо равнище за Сирия в т. нар. формат от Астана (Русия, Иран и Турция).

Делегацията на Русия се ръководи от Лаврентиев и заместник-външния министър Сергей Вершинин, а турската - от заместник-външният министър Седат Онал. Преговорите протичат при закрити врата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във