Банкеръ Daily

Свят

Ердоган си иска от САЩ или самолетите Ф-35, или парите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че САЩ трябва или да предадат на Турция придобитите от нея изтребители пето поколение Ф-35, или да й върнат парите за тях, предаде ТАСС.

Ердоган каза пред журналисти на борда на самолета на връщане от тридневна обиколка в Африка, че САЩ са приели Турция за партньор при създаването на изтребителите и са купили от нея множество компоненти за самолетите.

"Те ни предадоха пет броя /изтребители/. По-късно възникнаха проблеми, беше взето решение да не ни ги изпращат /в Турция/. Или да ни върнат парите за тази работа, или да ни дадат самолетите", каза Ердоган, цитиран от телевизия НТВ.

При това президентът подчерта, че Турция е способна да си намери заместители на американските изтребители от някоя друга страна или пък да организира производство на свои собствени самолети. Той припомни, че Анкара разработва нов изтребител от пето поколение TF-X /Turkish Fighter - X/, който бе представен през септември миналата година.

Турският лидер отново потвърди, че Турция няма намерение да се отказва от руските зенитно-ракетни системи С-400, като нарече договора за покупката им "свършена работа".

През септември 2017 г. Русия съобщи за сключен с Турция договор за доставка на С-400 на стойност 2,5 милиарда долара. Първите доставки започнаха през юли 2019 г.

САЩ и НАТО се обявиха против покупката на руски системи от страна на Турция и Белият дом съобщи, че решението на Турция за С-400 прави невъзможно по-нататъшното й участие в програмата за създаването на американски изтребители Ф-35.

Facebook logo
Бъдете с нас и във