Банкеръ Daily

Свят

Ердоган ще се оплаква на Тръмп, че има още кюрдски бойци край границата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще каже на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, че САЩ не са изпълнили споразумението от миналия месец да премахнат сирийските кюрдски Сили за защита на народа от район покрай границата с Турция, предаде Ройтерс.

"Невъзможно е да се каже", че "терористите" са се изтеглили от ивицата в Североизточна Сирия, каза Ердоган, преди да отлети за Вашингтон на посещение, където утре той има планирана среща в Белия дом с американския си колега.

Ердоган засегна и възраженията срещу решението на Анкара да репатрира джихадисти от "Ислямска държава" в собствените им страни, дори и в случаите, когато гражданството им е отнето.

"Приемали ги, не ги приемали, това нас не ни засяга", заяви той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Турският президент не изключи също възможността Турция да прекрати преговорите си за членство в ЕС "един ден", съобщава ТАСС.

"(ЕС) прилага санкции спрямо нас от 1959 г., винаги са ни залъгвали с обещания, че ще ни приемат за член. Само че дадените обещания така и не са спазени. Трябва да знаете, че днес Турция е страна, която седи с вас на масата за преговори, но ние не сме вързани за тази маса. Преговорите един ден може да приключат", каза той.

Турските въоръжени сили са обезвредили взривно устройство, заложено под използван от цивилни мост между сирийските градове Рас ал Айн и Тел Халаф, съобщи междувременно турската частна телевизия НТВ.

За това информира в Туитър министерството на националната отбрана на Турция.

Според съобщението в социалната медия самоделното взривно устройство е било поставено от "терористичната организация ПКК/СЗН". Мостът, под който е била заложена бомбата, преминава над река Хабур в района на турската операция "Извор на мира".

Обезвреденото взривно устройство се е състояло от шест противотанкови мини.

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като две разклонения на една и съща терористична организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във