Банкеръ Daily

Свят

Ердоган ще пита Байдън за отношенията Турция - САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще попита президента на САЩ Джо Байдън на предстоящата им среща този месец защо има напрежение в отношенията между двете държави, пише в. "Хюриет" в публикация днес. Ердоган каза това в интервю пред държавната телевизия ТРТ, в което засегна и други важни теми от дневния ред на страната.

"Работихме с Буш, работихме с Обама, работихме с Тръмп, но с нито един от тях не преживяхме подобно напрежение. Напротив, при телефонната дипломация бяхме много спокойни, много сдържани", каза турският президент, признавайки, че комуникацията с Байдън и администрацията му не минава така гладко.

Ердоган посочи, че се водят "предварителни подготовки" за срещата му с Байдън покрай лидерската среща на НАТО на 14 юни в Брюксел.
"На срещата ще попитаме защо отношенията между Турция и САЩ преминават през такъв напрегнат период", каза турският лидер.
Той посочи, че в най-нов план напрежението се е задълбочило в резултат на решението на Байдън да признае събитията от 1915 г. /масовото избиване на арменци в Османската империя/ за геноцид. Ердоган критикува американския си колега по този повод и повтори призива си историци и правни експерти, а не политици да се занимават с твърденията за геноцид.

Запитан дали има някаква друга причина зад решението на Байдън, Ердоган каза: "Турция е свикнала на подобни неща", без да навлиза в подробности.

"Онези, които притискат Турция по този начин, ще загубят важен приятел", предупреди Ердоган, като добави, че Турция е "важен и надежден партньор" в НАТО.

В изказването си Ердоган засегна и други важни теми, сред които отношенията с Египет, пишат още вестниците днес. По думите на президента Анкара и Кайро имат широка сфера на сътрудничество - от Източното Средиземноморие до Либия - и Турция е решена да възстанови отношенията си с тази арабска страна.

"Познавам много добре египетския народ. Културният аспект на нашите отношения е много силен. Затова, ние сме решени да започнем процеса отново", заяви Ердоган пред ТРТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във