Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Ще нахлуем внезапно в Сирия някоя нощ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изтеглянето на американските войски от Североизточна Сирия е започнало, а Турция е решена да изпълни заканата си да нахлуе внезапно в Сирия някоя нощ, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган говори на летището Есенбога в Анкара, преди да отпътува на посещение в Сърбия.

"След снощния ни разговор с Тръмп е започнало изтегляне, както г-н президентът заяви. Ние имаме взето решение; бяхме казали, че "една нощ може да дойдем внезапно", посочи Ердоган в изявление пред журналисти.

Президентът отбеляза още, че е "много вероятно" през първата половина на следващия месец да осъществи посещение в САЩ.

Президентите на Турция и на САЩ се уговориха в телефонен разговор снощи да се срещнат през ноември във Вашингтон, за да обсъдят установяване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Турция с голяма вероятност ще изчака американските войници да се изтеглят от района в Северна Сирия, където Анкара планира да осъществи военна операция, преди да започне офанзива, заяви пред Ройтерс високопоставен турски представител.

По думите на източника изтеглянето на силите на САЩ от района на планираните действия може да отнеме една седмица и Анкара по всяка вероятност ще изчака, за да избегне "евентуални инциденти".

Съединените щати са уведомили командващия Сирийските демократични сили в Сирия тази сутрин, че американските войски няма да ги защитават от турски атаки, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски източник.

Представителят на САЩ е заявил пред агенцията, че американските сили са освободили два наблюдателни пункта в Тал Абяд и Рас ал Аин в Североизточна Сирия край границата с Турция.

Засега останалите американски сили остават на позиции, добави източникът.

Водещо участие в Сирийските демократични сили /СДС/ има сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждана от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във