Банкеръ Daily

Свят

Ердоган ще говори за сирийските бежанци в речта си в ООН

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се съсредоточи върху проблема със сирийските бежанци и конфликта в южната турска съседка в речта си пред Общото събрание на ООН днес, предаде ДПА.

Това ще бъде първата визита на Ердоган в САЩ от началото на търговския спор между двете съюзнички от НАТО заради редица въпроси, сред които продължаващият арест на американския пастор Андрю Брънсън.

Ердоган се очаква да призове международната общност да сподели отговорността за сирийските бежанци. В момента Турция осигурява подслон на 3,56 милиона сирийски бежанци по данни на турското МВР.

"Никоя друга държава не се е нагърбила с толкова голяма отговорност, както Турция направи в сирийската криза, започнала преди седем години", каза Ердоган в Анкара вчера, преди да отпътува за Ню Йорк, предаде Анадолската агенция. "Никоя друга страна не е платила същата цена като нас", добави той.

Ердоган каза още, че ще засегне темата за "продължаващите хуманитарни кризи", по-специално в Сирия.

По-рано този месец Русия и Турция се договориха да създадат демилитаризирана буферна зона до средата на октомври в Идлиб, последна крепост на бунтовниците в Сирия.

Евентуална операция в Идлиб би довела до изселването на близо три милиона цивилни от района в посока към Турция и Анкара многократно предупреди срещу задълбочаването на конфликта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във