Банкеръ Daily

Свят

Ердоган се закани да отблъсне сирийската армия от Идлиб

Турция планира да отблъсне сирийските правителствени сили от турските военни постове за наблюдение в района на Идлиб, североизточна Сирия, до края на февруари, заяви днес турският президент Ердоган, въпреки напредъка на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили, предаде Ройтерс.

В реч пред депутати от Партията на справедливостта и развитието Ердоган каза, че се надява въпросът за използването на въздушното пространство в североизточния район Идлиб да бъде решен скоро.

Русия контролира въздушното пространство и бомбардира подкрепяните от Турция бунтовници ежедневно в подкрепа на офанзивата на сирийските правителствени сили.

В началото на февруари ситуацията в Идлиб рязко се изостри. Това стана, след като руски и турски военни предприеха поредния опит да въведат спиране на огъня, но терористите само засилиха атаките си.

Турският президент заяви още миналата седмица, че страната му е готова да задейства цялата си военна мощ при евентуална нова операция в Идлиб, която е "само въпрос на време" и подготовката за нея вече е приключила, припомня ТАСС.

Подписаният в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум предвижда до 15 октомври същата година в Идлиб да бъде създадена демилитаризирана зона с широчина 15-20 км. "Тогава обаче Анкара помоли да й се отпусне допълнително време и да се отложи началото на съвместното /с Русия/ патрулиране в Идлиб поради невъзможност тя да гарантира сигурност от своя страна", припомня още ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във