Банкеръ Daily

Свят

Ердоган се закани да "даде урок" на Халифа Хафтар

Турция няма да се въздържи да "даде урок" на Халифа Хафтар, командващия т.нар. Либийска национална армия, ако неговите сили продължат с атаките срещу международно признатото правителство на Либия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ. 

В реч пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган заяви още, че "превратаджията Хафтар" е избягал от Москва, след като вчерашните мирни преговори между него и ръководителя на правителството в Триполи Файез Сарадж не успяха да доведат до трайно примирие в Либия, което да сложи край на продължаващия девет месеца конфликт.

Според оценката на Ердоган правителството в Триполи е показало вчера в Москва конструктивен подход за разлика от Хафтар, който е отказал да подпише споразумението.

"Първо каза "да", а после избяга. От там насетне нещата са в ръцете на (руския президент) Владимир Путин и неговия екип. Ние спазихме дадената дума, но превратаджията Хафтар напусна масата. Условията, които поставя, показват истинското му лице. Ние въобще не бяхме изненадани, че отхвърли примирието", коментира турският президент, цитиран от телевизия НТВ.

Ердоган напомни, че в неделя ще се състои лидерска среща в Берлин, посветена на темата за Либия. На по-ниско ниво в срещата ще участват и представители на други страни, включително САЩ, каза той.

"Ние уведомихме страните, че на масата трябва да присъстват също Тунис и Катар, но не успяхме да постигнем желания резултат. Ако нападенията продължат, няма да се въздържим да дадем нужния урок на Хафтар", подчерта Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във