Банкеръ Daily

Свят

Ердоган се похвали с ново газово находище в Черно море

Турция е открила в Черно море ново газово находище с обем 135 млрд. куб. м, съобщават световните агенции, като цитират президента Реджеп Тайип Ердоган.
То е локализирано от сондажния кораб "Фатих" в кладенеца "Амасра-1" в южната част на Черно море.
През миналата година този кораб откри там 405 млрд. куб. м газ. Така Турция продължава да увеличава своите находища, а залежите на природен газ вече достигат 540 млрд. куб. метра.
Според съобщенията Турция се подготвя да започне добива на природен газ в района газ, който ще бъде за вътрешното си потребление, през 2023 година. Плановете са производството да достигне максималния си капацитет през 2027-2028 година. За да се случи всичко това обаче ще е необходимо да бъде изградена и съответната инфраструктура, включително газопровод с дължина поне 160 километра.
Турция е бедна, поне засега, откъм залежи на петрол и природен газ. Тя е силно зависима от вноса на газ от Русия, Азербайджан и Иран и на втечнен природен газ от Катар, САЩ, Нигерия и Алжир, отбелязва Ройтерс.
За задоваляване на своите нужди през миналата година Турция е внесла общо 48.1 млрд. куб. м природен газ, което представлява ръст от 6% спрямо 2019-а. А около една трета от тази суровина е доставена от Русия.
Турция продължава проучвателните работи, като прави сондажи и в Средиземно море. навлизането обаче в спорни води засили напрежението с Гърция и Кипър, допълват от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във