Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: САЩ подкрепят терористите от ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес САЩ в подкрепа за терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/, екзекутирали 13 турски граждани в Северен Ирак, предаде Анадолската агенция.

Ердоган обвини САЩ, че "явно подкрепят" Кюрдската работническа партия /ПКК/, Силите за защита на народа /СЗН/ и Партията на демократичния съюз /ПДС/, въпреки че твърдят обратното.

Ако искате да продължим нашето съюзничество в глобален план и в НАТО, трябва да престанете да заставате на страната на терористите, заяви Ердоган. Той посочи, че това не е първият случай на избиване на цивилни от ПКК и призова американския президент Джо Байдън добре да се запознае с терористичната групировка.

Ердоган каза, че кръвта на невинните хора, екзекутирани в Северен Ирак, стои по ръцете на всички защитаващи, подкрепящи и отнасящи се благосклонно към терористите от ПКК.

Турският президент посочи това в изказване на окръжен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието в черноморския окръг Ризе.

Вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че телата на 13 турци, предимно военни и полицаи, убити от ПКК, след като в продължение на години били държани в плен, са били намерени в пещера в района Гара в Северен Ирак в рамките на операция Лапа-Орел-2, която Турция стартира на 10 февруари.

Критиките на Ердоган към Вашингтон бяха отправени скоро след като Държавният департамент публикува изявление, в което заяви солидарността си с Турция на фона на атаката и изказа съболезнования на близките на жертвите. "Ако съобщенията за смъртта на турски граждани в ръцете на ПКК, призната за терористична организация, бъдат потвърдени, ние осъждаме това действие по най-строгия възможен начин", се казва в декларацията.
Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Турция определя като терористични организации, свързани с ПКК, сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз и сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа. САЩ обаче разглеждат СЗН като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава" в Северна Сирия. Подкрепата на САЩ за СЗН от години предизвиква напрежение в отношенията между Анкара и Вашингтон.

Турция извършва редовно трансгранични сухопътни операции и въздушни удари срещу цели на ПКК в Северен Ирак, където групировката има бази.
След клането в района Гара вече никоя страна, организация или лице не може да поставя въпроси за военните операции на Турция в Ирак и Сирия, заяви още Ердоган.

Общо 718 души, заподозрени за връзки с ПКК, са задържани при мащабна операция в Турция срещу структури на терористичната организация, предаде междувременно Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на министерството на вътрешните работи.

Операцията в 40 окръга на страната е била организирана от Главната дирекция на полицията и отдела за борба с тероризма на Главното командване на жандармерията.

Сред задържаните има и председатели на окръжни и градски организации на прокюрдската Демократична партия на народите.

При обиски в домовете и офисите на заподозрените са били конфискувани оръжия, документи на организацията и дигитални материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във