Банкеръ Daily

Свят

Ердоган решава дали да ходи при Тръмп

В следващите един-два дни се очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да обяви решението си ще замине ли за САЩ за среща с американския президент Доналд Тръмп, заяви президентският говорител Ибрахим Калън пред журналисти.

Срещата бе насрочена за 13 ноември след постигнатото преди две седмици споразумение със САЩ за прекратяване за 150 часа на турската военна операция в Североизточна Сирия и за изтегляне на сирийските кюрдски въоржени формирования от граничещите с Турция райони.

Но междувременно Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за признаване за геноцид на арменските събития от 1915 г. Конгресът на САЩ подкрепи и санкциите срещу Турция заради военната операция в Североизточна Сирия.

Анкара реагира много остро, тъй като особено признаването на геноцид на арменските събития от 1915 г. се счита червена линия на Турция. Американският посланик в Анкара бе привикан във външното министерство. Градусът на напрежението в и без друго обтегнатите турско-американски отношения отново се повиши.

Представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на редица опозиционни среди призоваха Ердоган да не отива във Вашингтон в знак на протест.

Коментирайки проблема, президентският говорител Ибрахим Калън посочи, че приемането на двете резолюции в Конгреса на САЩ е повдигнало редица критични въпроси. По думите му американската политика продължава да е погрешна.

"Тази погрешна политика, а именно въоръжаването на кюрдските сирийски терористични групировки, продължава от мандата на Барак Обама до днес. Ние посочихме, че снабдяването с оръжие в същността си е погрешна политика, която нанася вреди както на двустранните отношения,така и на борбата срещу тероризма", заяви Калън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във