Банкеръ Daily

Свят

Ердоган призова всички да уважат решението за статута на "Света София"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъде уважено решението за смяната на статута на катедралния храм "Света София" от музей на джамия.

"Света София" попада под действието на юрисдикцията на Турция. Призовавам всички да уважат решенията, приети от съдебните и изпълнителните органи на страната. Приемаме всякакво изразяване на мнения по този въпрос, с изключение на тези, които са насочени към нарушаване на нашия суверенитет", отбеляза турският държавен глава.

Ердоган припомни, че в Турция има 435 църкви и синагоги. "Това е показател за нашия манталитет, който разглежда разнообразието като наше богатство", подчерта той.

На 10 юли турски съд отмени правителствено решение от 1934 г., с което храмът „Света София“ в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно, и по този начин проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възстановяване на статута на джамия на паметника от световното наследство на ЮНЕСКО, емблематичен както за християнска Византия, така и за мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция днес.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган предложи възстановяване на статута на джамия на паметника от световното наследство на ЮНЕСКО, емблематичен както на християнска Византия, така и на мюсюлманската Османска империя, и една от най-посещаваните забележителности на Турция днес.

Решението беше взето от Държавния съвет - висшия административен съд на Турция.

Указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за богослужение е публикуван в Държавен вестник, съобщава Анадолската агенция.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази дълбоко съжаление за решението на турското правителство да промени статута на „Света София“, без преди това да са проведени обсъждания. 

От ЮНЕСКО предупредиха, че превръщането на „Света София“ от музей в джамия рискува да накърни универсалната й същност – да бъде място, отворено за всички, което е от ключово значение културният паметник да бъде в престижния списък на организацията. Освен това Азуле обърна внимание, че всяка промяна, засягаща културен паметник от световно значение, трябва да бъде предхождана от предварително уведомяване на ЮНЕСКО, от дискусия, а понякога и от изваждане на обекта от списъка. Причината - не е ясно по какъв начин промененият статут на „Света София“ ще се отрази върху същностните й характеристики на културен обект от световно значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във