Банкеръ Daily

Свят

Ердоган притисна опозицията

Реджеп Ердоган

Евродепутатите изразиха дълбока загриженост във връзка с постоянните атаки и натиск върху турските опозиционни партии в резолюция, приета в четвъртък. Те осъждат репресиите срещу опозиционните политически партии, по-специално срещу Демократичната партия на народите, и призовават турското правителство да гарантира, че всички партии могат свободно и пълноценно да упражняват законната си дейност в съответствие с основните принципи на една плуралистичната и демократична система.

Причината за решението е обвинителния акт, внесен в Конституционния съд от главния прокурор на Турция, с който се иска разпускането на Демократичната партия на народите, третата по големина политическа партия в турския парламент, и политическата забрана за близо 500 членове. Делото срещу опозиционната партия е кулминацията на продължилите години репресии, при които хиляди партийни членове, ръководни кадри, депутати, общински съветници и съкметове бяха съдени, главно по обвинения, свързани с тероризъм.

Евродепутатите осъждат и решението на турските власти да освободят от длъжност демократично избрани кметове въз основа на спорни доказателства и да ги заменят с неизбрани администратори. Те посочват политическите, законодателните и административните мерки, предприети от турското правителство за парализиране на общините, управлявани от кметове на опозиционни партии в Истанбул, Анкара и Измир.

"Тези действия продължават да подкопават способността на политическата опозиция да упражнява правата си и да изпълнява демократичната си роля", предупреждават членовете на ЕП, които призовават Турция да осигури плурализъм и зачитане на свободата на сдружаване и изразяване на мнение.

Въпреки това всички евроинституции отбелязват, че президентът Реджеп Ердоган е "омекнал" към ЕС и към Съединените щати. Няма и следа от враждебната риторика от преди година. Все пак анализаторите предупреждават, че има време до лятото на 2023 г., когато ще са следващите президентски избори в Турция. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във