Банкеръ Daily

Свят

Ердоган пристига в Северен Кипър, гърците протестират

В понеделник Ердоган трябва да говори в парламента на кипърските турци в Никозия и  да пътува до Кирения, мястото, където са пристигнали турските войски на острова през 1974 г. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига в понеделник на двудневно посещение в самопровъзгласената Севернокипърска турска република. Кипърските гърци и Атина са притеснени от намеренията му. 

Пътуването започва ден по-рано от датата, определена от самия турски лидер през май. Тогава той каза, че очаква да "отиде на посещение в  на 20 юли“ и да направи там "съобщение, което ще засяга не само острова, но и целия свят“. Посещението е по повод 47-ата годишнина от турското нашествие в Кипър през 1974 г. По време на пътуването президентът е придружен от председателя на турския парламент Мустафа Шентоп, лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели и делегация от депутати. 

В понеделник Ердоган трябва да говори в парламента на кипърските турци в Никозия и  да пътува до Кирения, мястото, където са пристигнали турските войски на острова през 1974 г. Във вторник турският президент ще участва във военен парад в Никозия, а след това ще посети бившия луксозен курорт, а сега град-призрак Вароша.

Турски анализатори предполагат, че във Вароша Ердоган може да представи пет инициативи за Кипър. Според тя е възможно да съобщи, че  властите на Азербайджан може да установят дипломатически отношения с Севернокипърска турска република и да станат втората държава в света след Турция, която признава тази самопровъзгласила се държава. В момента делегация от Баку се намира в северната част на Кипър.

Втората възможност е евентуално изявление,  Вароша, което е под контрола на турските войски, може да бъде прехвърлена към гражданската администрация на Севернокипърска турска република. Може да има и обсъждане на  проблема с недвижимите имоти, защото кипърските гърци, които притежавали имоти във Вароша, са били изгонени преди 47 години след турското нашествие на острова. На представителите на гръцката общност може да бъде предложено да живеят в курортния град под юрисдикцията на кипърските турски власти. Властите на Република Кипър вече са се обърнали към кипърските гърци с молба да не попадат в този „капан“). 

Третата точка е предполагаемата инициатива за създаване на база за турски безпилотни летателни апарати на военно летище в кипърския град Лефконико (турско име - Гечиткале), а четвъртата възможност е създаване на нова военноморска база в град Трикомо ( Турско име - Йени Искеле) на север от Фамагуста. И накрая, петата инициатива, която не може да бъде изключена, е съобщението, че турските сондажни кораби са открили запаси от природен газ на кипърския шелф.

Ако изхождаме от думите на самия турски президент, тогава петата точка, посочена от вестника, има най-голям шанс да стане реалност. През май Ердоган заяви, че "от Източното Средиземноморие идват добри новини“ и помоли никой да не се изненадва, ако Анкара съобщи новини "за нефт и природен газ“.

Позиция на кипърските гръцки власти

Кипърските гръцки власти се опасяват, че посещението на Ердоган в , Севернокипърска турска република,  която заема 37% от територията на Република Кипър, е незаконно. Освен това има и противници на това посещение сред кипърските турци. Например най-голямата опозиционна Републиканска турска партия, както и Обществено-демократическата партия, които са привърженици на обединението на острова, обещаха, че членовете на техните парламентарни фракции - общо 15 депутати - ще бойкотират речта на Ердоган в парламента на самопровъзгласилата се република . 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас пък заяви в интервю за вестник Asharq Al Aswat , че “би искал НАТО да не забравя, че освен съюз на държави, това е съюз, основан на конкретни ценности. И това задължава НАТО, когато някой от членовете му направи грешка, да го заяви ясно. Досега не го е направил.”

Дендиас имаше предвид неутралната позиция на НАТО по отношение на Турция и скорошната криза в Източното Средиземноморие, в която алиансът не взе страна. Той призова Атина и Анкара да облекчат напрежението и да деескалират ситуацията в региона.

Дендиас повдигна и въпроса за Кипър и по-специално предложението на Турция за създаването на две държави като решение за инвазията през 1974 г. Всъщност Турция иска разделение на острова на две държави. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във