Банкеръ Daily

Свят

Ердоган предупреди САЩ, че ще купи изтребители от друг, ако не получи F-35

Турският президент Реджеп Ергодан обяви, че руската ракетна система С-400 ще заработи през април 2020 г. Плановете на Анкара засилват напрежението със САЩ, които заплашват със санкции и изключване от програмата за изтребителите F-35. Вашингтон разглежда покупката на руската система като риск за сигурността на НАТО. Турция е несъгласна с тази позиция и отхвърля американските заплахи. 

Ердоган призова Съединените щати да проявят "здрав разум" и обяви, че правителството му планира да закупи допълнителна техника от "Боинг". 

Турският държавен глава предупреди, че ако Вашингтон откажа да продаде изтребители F-35 на южната ни съседката, ще се стигне до сделка с друга държава. "Не ни ли давате F-35? Добре, тогава, извинете ни, но отново ще трябва да вземем мерки по този въпрос и ще се обърнем към друг доставчик... Никакви заплахи или санкции, особено заплахите за премахването ни от проекта F-35, ще ни попречат да реализираме приоритетите си в областта на сигурността", посочи Ердоган. 

По думите му ако Турция не получи самолетите, може да се откаже от 100 изтребителя на "Боинг", споразумението за които вече е подписано. 

"Дори ако не получаваме F-35, купуваме 100 модерни самолета на "Боинг". В момента един от самолетите  е пристигнал и ние правим плащанията. Ние сме добри клиенти, но ако нещата продължат така, ще трябва да преразгледаме това", заплаши турският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във