Банкеръ Daily

Свят

Ердоган потвърди участието си в президентските избори догодина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че ще бъде кандидатът на Републиканския алианс на изборите през юни догодина, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган призова и опозиционния алианс да обяви своя кандидат, като се обърна към лидера на най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Кемал Кълъчдароглу с думите: "Вече не можеш да избягваш въпроса за кандидатурата. Обяви или своя кандидат, или своята кандидатура".

Президентът, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), говори на заседание на партията в Измир.

Според Ердоган лидерът на НРП сега се стреми към президентството, но вместо да действа "по мъжки", се опитва да постигне целта си по заобиколни пътища.

"Дошло е времето да се вземат решения", каза президентът и повтори призива си към Кълъчдароглу да разкрие какви са плановете му. 

"Няма накъде да бягаш, г-н Кемал. Съвземи се и стига измъчва партията си, г-н Кемал", каза Ердоган. 

Президентът посочи, че ако аргументът на опозицията да не представя кандидата си е това, че още не е обявен кандидатът на Републиканския алианс, то "ето, казвам го, това е Тайип Ердоган". Ако пък кажат, че първо трябва да се изясни датата на изборите, то, ето казвам го, изборите ще са в средата на юни идната година, добави Ердоган.

Турски анализатори смятат, че Кълъчдароглу е най-вероятният кандидат-президент на опозицията, който да се изправи срещу досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на следващите избори, чиято редовна дата е през юни 2023 г.

Турският президент заяви днес, че Турция е решена да предприеме нова трансгранична офанзива в Сирия с цел да изтласка сирийските кюрдски милиции и да създаде 30-километрова буферна зона, предадоха турските медии и Асошиейтед прес.

Турция смята, че сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). 

Никога няма да позволим създаването на терористични коридори край границите на нашата страна и определено ще завършим липсващите части от нашата зона за сигурност, каза турският лидер.

Надяваме се, че нито един от нашите истински съюзници или приятели няма да бъде против нашите опасения за сигурността, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във