Банкеръ Daily

Свят

Ердоган поиска отговор от ЕС за членството на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска решение от ЕС по въпроса за присъединяване на Турция към съюза, съобщава ДПА. 

Той посочи това седмица преди среща на върха на евросъюза, на която се очаква лидерите от ЕС да обсъдят този въпрос.

Представете вашата декларация и нека въпросът да приключи. Ние нямаме нужда от вас, заяви Ердоган днес на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието в коментар по адрес на лидерите на държавите от ЕС.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС фактически бяха блокирани след опита за преврат в Турция през юли миналата година, което предизвиква критики от страна на турското правителство.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че процесът на присъединяване на Труция към ЕС ще бъде обсъден на срещата на върха на евросъюза на 19 и 20 октомври.

Германия е в дипломатически конфликт с Турция заради задържането на германски граждани при преследванията, предприети от турските власти след опита за преврат, и Берлин изразява нежелание за присъединяване на Турция към евросъюза.

Тези, които правят всичко, което е по силите им, за да изолират Турция от Запада и, ако е възможно, от целия свят, се трудят напразно, каза Ердоган.

Въпреки критиките Ердоган изтъкна, че Анкара няма да се откаже от кандидатурата си членство в ЕС.

Все още ни залъгват, каза той. Но ние ще бъдем търпеливи. Ние казваме: няма да сме ние, а вие, които се оттеглят, добави той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във