Банкеръ Daily

Свят

Ердоган поиска Минската група да върне на Азербайджан окупираните земи

Турският президент призова Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за незабавни стъпки за връщането на Азербайджан на окупираните територии, предаде Анадолската агенция.

"Ако на света има човешки права, ако има демокрация и ако вие вече 30 години сте натоварени с разрешаването на този проблем в Минската тройка (съпредседателите на Минската група САЩ, Франция и Русия), ето какво трябва да направите - не залъгване, а приключване на тези преговори и връщане на земите на техните собственици", каза Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Президентът подчерта, че Турция е на линия да окаже всякаква подкрепа на своите азербайджански братя.

"Защо никой не говори за помощта, която оказват онези от Минската група", запита същевременно той. "От Русия и по същия начин от Франция идват толкова оръжия. Защо не говорите за това", продължи с въпросите президентът.

Ердоган заяви също, че Турция не е изпращала сирийски бойци в Азербайджан. "Те имат работа в собствената си страна", каза той.

Турция трябва да участва в преговори за Нагорни Карабах, конфликтът не може да бъде разрешен без нейното участие. Това заяви в пред турската телевизия Хабертюрк президентът на Азербайджан, цитиран от Ройтерс.

В интервюто Илхам Алиев казва още, че в Азербайджан действително има турски самолети Ф-16, но че те не се използват в конфликта в Нагорни Карабах между азерските и етническите арменски сили.

"Те са там за учения. Не са участвали в сблъсъците", увери президентът на Азербайджан, отхвърляйки твърденията, че турски изтребители Ф-16 са използвани във военните действия.

Министерството на отбраната на Армения заяви на 29 септември, че турски Ф-16 е свалил Су-25 на Армения, напомня електронното издание на турския в. "Биргюн". Това твърдение бе отхвърлено по-рано и от турското президентство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във