Банкеръ Weekly

Свят

Ердоган пак се опитва да изнудва

ЕС показва, че няма да позволи повторение на бежанската кризата от 2015-а

С пускането на мигрантите към Европа турският президент Реджеп Ердоган за пореден път показа, че не се спира пред нищо, за да постигне целите си. Сега е моментът Европейският съюз да покаже, че годината не е 2015-а и изнудването, на което тогава го подложи турският лидер, заливайки го с милиони бежанци, днес няма да мине.

Мотивът, с който Ердоган обясни решението си да отвори границата към Гърция, е, че ЕС "не спазва обещанията си", визирайки споразумението с Брюксел от 2016-а за спиране на бежанския поток срещу финансова помощ от милиарди евро. Истината е точно обратната: именно той не спазва уговорката и се опитва да изнуди Брюксел за подкрепа за геополитическите си амбиции в северна Сирия.

От края на миналата година подкрепяните от Турция бунтовници в сирийската провинция Идлиб, сред които доминират свързани с "Ал Кайда" джихадисти, претърпяха тежки загуби, включително териториални, от правителствените сили. Турция съобщи за милиони хора, прокудени от боевете и насочили се към нейните граници, макар че Русия оспорва тези числа.

Това, което Ердоган отдавна иска, е установяването на буферна зона в Северна Сирия, където да засели трите милиона сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Тя ще му послужи и като бариера, която да държи надалече от границата кюрдските групи, смятани от него за заплаха за националната сигурност. Истината обаче е, че в момента той отчаяно се нуждае от политическа подкрепа, която да подсили

позициите му пред руснаците,

които подкрепят армията на Асад и чиито самолети вече ликвидираха десетки турски войници в Идлиб.

Показателна е позицията на Ердоган, че не иска повече пари от ЕС, с обвинението, че блокът не е изплатил 6-те милиарда евро, договорени в споразумението за бежанците от 2016-а. "Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате?", каза той на срещата с българския премиер Бойко Борисов, когото прие на 2 март в Анкара. Но вглеждането в сметките показва , че блокът е изплатил или насочил към проекти всичките 3 милиарда от първия транш, а от втория е изплатил или договорил над 2,5 милиарда евро. Излиза, че турският лидер се надява на нещо повече от вписаното в споразумението – или политическа подкрепа за Сирия, или драстично увеличаване на парите, а защо не и двете.

Този път обаче ЕС показва, че няма да позволи ръцете му да бъдат извивани както през 2015-а. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази разбиране, че "Турция е в трудна ситуация по отношение на мигрантите и бежанците, само че това, което виждаме сега, не може да бъде отговорът или решението". Европейският съюз ще предостави на България и Гърция цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, категорична бе тя.

Ангела Меркел, обвинявана от мнозина за бежанската вълна от 2015-а, също изтъкна, че ситуацията от

2015-а "не бива да се повтаря",

а говорителят на германското правителство Щефан Зайберт обяви, че за бежанците, които се стичат към турско-гръцката граница, пътят към ЕС е затворен.

Най-драстична е разликата в поведението на Гърция в сравнение с предишната криза. Премиерът Кириакос Мицотакис определи действията на турския лидер като "нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора" и за разлика от предшественика си Алексис Ципрас, който отвори гръцката граница за бежанската вълна, хвърли всички налични полицейски и военни сили за опазването й.

Междувременно Ангела Меркел се изказа пред депутати от Християндемократическия съюз в полза на едно от исканията на Ердоган – за установяване на забранена за полети зона в Северна Сирия.

На фона на тези събития

неуспехът на Бойко Борисов

да събере в София Ердоган и Мицотакис можеше да се очаква. Турският президент няма за какво да се среща с гръцкия премиер, защото сегашната криза не е криза между Турция и Гърция, а между Турция и ЕС. В този смисъл трябва да се мисли за друг формат – в който да участват лидерите на Евросъюза.

Впрочем, Борисов едва ли е бил толкова наивен и е смятал, че ще му се получи с Ердоган и Мицотакис, но ако е успял да е полезен като посредник между турския лидер, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, и това може да му бъде зачетено в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във