Банкеръ Daily

Свят

Ердоган отрича да липсват 128 млрд. долара от турския резерв

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли твърденията за липсващи 128 милиарда долара в резервите в чуждестранна валута на турската централна банка, съобщи Анадолската агенция.

Опозиционни партии и икономисти критикуваха правителството за източване на резервите на централната банка, с цел да бъде поддържано ниско обменното ниво на щатския долар спрямо турската лира по време на мандата като финансов министър на Берат Албайрак, зет на президента, пише сайтът Бианет.

Според изчисления 128,3 милиарда долара е сумата, която е била продадена от държавни банки, за да бъде подкрепена турската лира на финансовите пазари. Тази нестандартна практика, както се твърди, е започнала около местните избори през 2019 г. и се е засилила през 2020 г. на фона на пандемията.

Въпросът "Къде са 128-те милиарда долара?" се превърна в лозунг на опозицията и в популярен тренд в Туитър.

"Нито числото /128 милиарда долара/ е правилно, нито придаваният смисъл на това число, нито кампанията, която се води въз основа на това число. Всичко, от начало до край, е невярно, от начало до край е невежество", коментира днес президентът на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Ердоган обвини опозицията, че разпространява "тази лъжа", макар да знае, че твърденията не отговарят на истината.

Надпис "Къде са 128-те милиарда долара?" се появи наскоро и върху билборди край Истанбул, но по-късно те бяха свалени от полицията, както се вижда на видеозаписи, разпространени от опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/.

Facebook logo
Бъдете с нас и във