Банкеръ Daily

Свят

Ердоган откри най-голямата джамия в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган откри най-голямата джамия в Турция - джамията Чамлъджа, намираща се на хълма Чамлъджа в азиатската част на Истанбул. Джамията, чийто строеж продължи 6 години, бе открита с петъчната молитва, съобщава Анадолската агенция.

Религиозният храм, построен в османско-селджушки стил, има капацитет да побере 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от всяко място в Истанбул.

Четири от минаретата са с височина 107.1 метра, а другите две са високи 90 метра. Височината на четирите минарета напомня за битката при Манцикерт през 1071 г., която бележи влизането на турците в Анадола след победата на селджушкия султан Алп Арслан над византийските войски. Основният купол на джамията е с височина 72 метра. Подът на храма е покрит ръчно тъкан килим.

Комплексът на джамията включва също музей на турско ислямско изкуство, художествена галерия, библиотека, конферентна зала за 1000 души, 8 творчески ателиета и покрит паркинг с капацитет 3500 коли. Всички тези обекти са разположени на площ от 125 000 кв. метра, а площта на самата джамия е 15 000 кв. метра, посочва ТАСС. 

Джамията Чамлъджа е символ на историята, цивилизацията и културата на град Истанбул, тя е гордост за цялата ни страна и за целия ислямски свят, написа в Twitter ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във