Банкеръ Daily

Свят

Ердоган отказа да се срещне с Майк Пенс, иска само с Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че не желае да се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, за да обсъди с него прекратяване на огъня в Сирия. Ердоган е готов да разговаря само с президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Няма да говоря с него (Пенс). Когато тук дойде Тръмп, аз ще разговарям с него", заяви турският лидер, цитиран от БНР.

Делегацията на Вашингтон, включваща вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън и специалният пратеник за Сирия Джим Джефри пристига днес в Турция, за да обсъди прекратяване на огъня между турските войски в Северна Сирия и местните кюрдските сили.

Последва обаче известна промяна на тона, като Реджеп Ердоган посочи, че ще реши дали да продължи с планираната през следващия месец негова визита в Съединените щати, след като се срещне с американската делегация.

Говорейки пред репортери в парламента, Ердоган заяви, че ще направи преоценка на планираната визита, защото "аргументите, дебатите, разговорите, които се водят в Конгреса по отношение на моята личност, семейството ми и моите приятели министри, представляват голяма проява на неуважение към турското правителство", предаде Ройтерс.

Реджеп Ердоган и американският президент Доналд Тръмп трябва да се срещнат във Вашингтон на 13 ноември. Въпреки по-ранното изказване на турския президент се очаква вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс да се срещне с Ердоган в Анкара в четвъртък, за да могат двамата да обсъдят нахлуването на Турция в Северна Сирия.

Отделно Ердоган също така определи като "незаконна и грозна постъпка" решението от вторник на прокурори от САЩ да обвинят турската "Халкбанк" в заобикаляне на американските санкции срещу Иран.

Във вторник американски прокурори обвиниха турския държавен кредитор за участие в многомилиардна схема за избягване на американските санкции срещу Иран. В отговор акциите на "Халкбанк“ (Halkbank) се сринаха с близо 7% по време на търговията в сряда на Истанбулската борса въпреки наложената забрана за къси продажби (продажби на акции, без те да бъдат реално притежавани).

Обвинението стана факт само ден след като Вашингтон наложи санкции на турски висши представители, повиши тарифите за вноса на турска стомана и спря търговски преговори с Анкара за 100 млрд. долара, за да убеди Турция да спре въоръжената инвазия в Североизточна Сирия.

Според повдигнатите обвинения в американския окръжен съд в Ню Йорк, което допълнително обтяга отношенията между важните съюзници в НАТО, се твърди, че втората по големина държавна банка в Турция е извършила измами, пране на пари и други дейности в нарушение на американските санкции спрямо Иран.

Турската "Халкбанк" заяви в сряда, че повдигнатите от САЩ са част от санкциите, които Вашингтон наложи на Анкара заради военното нахлуване в Сирия, и представляват "безпрецедентно законово нарушение".

Facebook logo
Бъдете с нас и във