Банкеръ Daily

Свят

Ердоган определи като недопустим призива на САЩ, Русия и Франция за примирие в Кавказ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е неприемливо Съединените щати, Русия и Франция да участват в усилията за търсене на примирие в спорния кавказки район, след като са неглижирали проблемите там 30 години, предаде Ройтерс.

Ердоган отново повтори, че Армения трябва да се изтегли от Нагорни Карабах, ако целта е да се постигне траен мир в региона, където стълкновенията между силите на Азербайджан и Армения продължават вече пети ден.

"Недопустимо е, че сега Минската група (САЩ, Русия и Франция) иска прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Те трябва да поискат първо Армения да напусне окупираните територии на Нагорни Карабах", посочи турският президент, цитиран от ТАСС.

По думите му Турция "продължава да подкрепя Азербайджан на принципа "две държави, една нация".

Той също така призова Армения "да се откаже от потока от лъжи и дезинформация по отношение на Турция".

Днес Франция, Русия и САЩ поискаха незабавно примирие между Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах и призоваха и за незабавно връщане към преговорите.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия между съответните военни сили", заявиха френският, руският и американският президенти в съвместно изявление в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
"Призоваваме също лидерите на Армения и Азербайджан незабавно да поемат задължението добросъвестно и без поставяне на предварителни условия да възобновят по същество преговорите под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ".

Обстановката в Нагорни Карабах - контролиран от арменци анклав на територията на Азербайджан - се изостри на 27 септември. На спорната територия се водят въоръжени сблъсъци. В Азербайджан и Армения бе обявено военно положение. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във