Банкеръ Daily

Свят

Ердоган очаква турската ваксина най-късно през април

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че най-късно през април се планира турската ваксина срещу Ковид-19 да бъде готова за употреба, предаде турската частна телевизия НТВ.

"Достигнахме до важен момент във връзка с нашата ваксина. Планираме най-късно през април ваксината, която сами разработихме, да е достигнала до етап прилагане", заяви президентът на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието днес.

Турция разработва към момента общо 16 ваксини срещу коронавируса, по сведения от здравния министър Фахреттин Коджа. В най-напреднал етап е препаратът на университета Ерджийес, който в момента е прилаган на доброволци. От утре започва прилагането на втората доза от тази ваксина, съобщава турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Изпитанията са част от фаза 1, която се очаква да завърши до 15 декември, каза ректорът на учебното заведение в окръг Кайсери проф. Мустафа Чалъш.

Първата доза от турската ваксина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доброволци, а от утре започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. Тя е получила разрешение от етичната комисия и одобрение от здравното министерство, за да започнат изпитанията върху хора. При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците, посочи проф. Чалъш.

След като завърши и ваксинацията с втората доза от препарата, се предвижда преминаване възможно най-скоро и към фаза 2, каза още ректорът на университета Ерджийес. Според прогнозата му през февруари следва да приключи и втората фаза и да се премине към фаза три.

Facebook logo
Бъдете с нас и във