Банкеръ Daily

Свят

Ердоган обвини Запада, че "застанал на страната на терористите"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес западните страни, че "са застанали на страната на терористите" срещу Турция като критикуват военната операция на Анкара срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, предаде АФП.

Целият Запад застана на страната терористите и ни нападнаха всички заедно. Включително страните от НАТО и страните от ЕС. Всички, заяви Ердоган в реч в Истанбул.

Турция предприе на 9 октомври военна операция в Североизточна Сирия срещу сирийската кюрдска милиция СЗН, която е разглеждана от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за защита на народа /СЗН/ обаче са подкрепяни от западните страни като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Военната операция, която бе временно спряна в четвъртък в резултат на крехко примирие, договорено между Анкара и Вашингтон, бе остро критикувана от международната общност. Това предизвика силното възмущение на Ердоган, който призовава НАТО да прояви съчувствие към Турция, отбелязва АФП.

Смятах, че вие сте срещу тероризма. Кога започнахте да действате заедно с терористите?, заяви турският президент днес. Силите за защита на народа член на НАТО ли са станали, без да съм предупреден за това?, каза Ердоган иронично.

Според Анкара военната операция срещу СЗН цели да създаде зона за сигурност, отделяща турската граница от териториите, контролирани от кюрдските бойци.

В четвъртък Ердоган и американският вицепрезидент Майк Пенс договориха споразумение, предвиждащо спиране на боевете в продължение на 120 часа или до вторник вечерта, за да се даде възможност на кюрдските бойци да се изтеглят от позициите си, разположени в планираната от Турция зона за сигурност.

Една голяма част от 120-те часа вече изтече, каза днес Ердоган. Турция заяви, че военната операция ще бъде подновена, ако СЗН не се изтеглят до изтичане на срока.

Турският президент ще бъде утре в Русия за разговори с руския си колега Владимир Путин за Сирия - тема, по която двамата лидери сътрудничат тясно въпреки различните им интереси, отбелязва АФП.

Ние ще обсъдим ситуацията в Сирия и, ако Бог пожелае, ще предприемем мерките, които се налагат, заяви Ердоган.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във