Банкеръ Daily

Свят

Ердоган обвини ЕС, че отношението му заради епидемията е политическо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че Европейският съюз прилага рестриктивни мерки спрямо Турция заради пандемията от коронавирус по политически причини, предаде Ройтерс.

Ердоган не навлезе в подробности по въпроса, но коментарът му беше направен, след като ЕС изключи Турция, САЩ и някои други държави от първоначалния си "безопасен списък" на страни, от които блокът ще позволява пътувания без основателна причина.

Турският президент говори пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Турция е наблюдавана с одобрение като страна, която успешно преминава периода на епидемията. Следването на политики на ограничения спрямо Турция от някои държави, преди всичко Европа, не е подбудено от здравни, а от политически причини", каза той, цитиран от частната турска телевизия НТВ.

Турция изрази днес разочарование, че не е включена в списъка на страните, на чиито граждани е разрешено да посещават страните от ЕС по време на пандемията и призова "тази грешка да бъде поправена", предаде АФП.

"Преживяваме разочарованието, че не сме в списъка", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой в съобщение. "Очакваме тази грешка да бъде поправена възможно най-бързо", добави той.

Съветът на ЕС утвърди вчера незадължителен списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани ще могат да бъдат допускани от днес през външните европейски граници. Показателите, по които се преценява кои държави да попаднат в списъка, са основно свързани с епидемичната обстановка на място, но също и с икономическите и обществените последици от удължаване на ограниченията.

Турция и САЩ са изключени от списъка, а облекченията за граждани на Китай ще зависят от реципрочност от страна на Пекин.

Решението е тежък удар върху имиджа на Турция, която от седмици се старае да се представи като сигурна страна, за да привлече посетители и да спаси доколкото е възможно летния туристически сезон, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във