Банкеръ Daily

Свят

Ердоган обяви за незаконни действията на Египет в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че действията на Египет в Либия и подкрепата му за базираните в източната част на страната сили на командира Халифа Хафтар са незаконни, предаде Ройтерс.

Ердоган посочи това в отговор на въпрос за евентуална намеса на Египет в конфликта в Либия, където Анкара оказа помощ на правителството в Триполи, за да принуди Либийската национална армия /ЛНА/ на Халифа Хафтар да прекрати настъпление към Триполи, 

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви в четвъртък, че Египет няма да стои безучастно пред всякакви действия, които пряко застрашават египетската и либийската национална сигурност, след като депутати - съюзници на Хафтар призоваха Кайро да се намеси военно в гражданската война в Либия.

Турция се готви да сключи ново споразумение с Правителството на националното съгласие /ПНС/ в Либия с участие на ООН, заяви още Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ние ще продължим по същия начин нашия ангажимент в Либия. Няма да оставим сами нашите либийски братя, каза Ердоган пред журналисти след петъчната молитва. Той припомни, че Турция подписа с Либия споразумение за сътрудничество в областта на военната подготовка.

Готвим се да сключим и ново споразумение, включвайки в него и ООН, каза Ердоган, без да уточнява за какво ще се отнася новото споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във