Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Няма да има предсрочни парламентарни избори

Няма да има предсрочни парламентарни избори в Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той категорично отхвърли възможността за провеждане на предсрочни избори на фона на рекордния спад на турската лира.

Заявявам, че изборите ще се състоят през юни 2023 г. Няма да има предсрочни избори. Поставям точка по този въпрос, каза турският лидер на заседание на парламентарната група на неговата управлява Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В последно време опозицията призовава за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Ердоган заяви още, че има опити за дестабилизиране на ситуацията в Турция и нанасяне на вреди на турската икономика.

Още от създаването на Република Турция се правят опити за забавяне на развитието на нашата страна. Външни фактори се опитват да накарат турския народ да се фокусира главно върху вътрешните си проблеми. Ние обаче сме изпълнени с решителност да изведем страната сред водещите световни икономики, каза Ердоган.

Той изтъкна, че една от пречките на пътя на икономическото развитие на Турция е високата инфлация и високите лихвени проценти.

С подкрепата на народа ще отстраним тези проблеми. Нито един турски гражданин не трябва да страда заради високата инфлация и валутните курсове, посочи той.

Президентът каза още, че правителството ясно осъзнава последиците от действията си в икономическата сфера.

Ердоган подчерта, че Турция ще излезе като победител от икономическата битка, предаде Ройтерс. Той добави, че има "препятствия, рискове и капани", но с решимостта си Турция ще ги преодолее.

Турският президент изтъкна още, че новите икономически мерки са постигнали целта си. "Турция не прави нищо срещу правилата на свободния пазар, като си гарантира това, че спекулаторите ще оставят икономиката на мира", посочи още Ердоган.

Той добави, че стабилизирането на обменния курс е положително за гражданите, които имат пари в банките, както и за всички останали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във