Банкеръ Daily

Свят

Ердоган ни открадна природните богатства, обвини го Башар Асад

Сирийският президент Башар Асад обвини Турция в експанзионистични замисли по отношение на северните райони на Сирия, предаде ТАСС, като се позовава на информация на сирийската агенция САНА.

Президентът на Турция открадна от Сирия петрола и пшеницата й, а сега Ердоган иска да "похити" част от сирийската земя с природните й богатства, каза Асад.

Той подчерта, че за Сирия е еднакво важно всяко нейно парче земя, затова от първостепенно значение е развитието на военната обстановка.

При неочаквано посещение в провинция Идлиб днес сирийският президент заяви още, че битката, която сирийската армия води срещу джихадистите и бунтовниците там, е за да се сложи край на войната, разкъсваща Сирия от 2011 г., предаде Франс прес.

Сирийският президент пристигна на фронтовата линия в провинция Идлиб за среща с военнослужещите, съобщи агенция САНА.

На сайта на сирийската агенция е качена снимка на Асад, който общува с войниците в селището Ал Хабит, където е разположен един от гарнизоните на сирийската армия.

"Ние винаги сме казвали и пак казваме, че битката за Идлиб е основата за прекратяването на хаоса и за унищожаване на тероризма на цялата сирийска територия", заяви Асад, цитиран от президентската пресслужба.

По думите му решението да се изпрати сирийската армия към Североизточна Сирия след началото на турската военна операция не е било политическо решение, а конситуционен и национален дълг. "Когато се сблъскваме с агресия, всички сирийци са длъжни да застанат рамо до рамо. За съжаление, това не беше така в първите години на войната и агресията срещу Сирия", допълни Асад.

Той подчерта, че първостепенно значение има развитието на военната ситуация. "Ние сме казвали и продължаваме да казваме, че битката в Идлиб има решаващо значение и ще постави край на анархията и тероризма във всички части на Сирия", каза Асад, обръщайки се към военнослужещите. 

Според САНА сирийската армия продължава да установява контрол на селищата в североизточната провинция Хасака на подстъпите към град Тал Тамер и разширява позициите си по трасето Хасака-Алепо.

Посещението на Асад е на фона на днешната среща между президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин в Сочи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във