Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Не можем да приемем в НАТО терористични организации

Не можем да приемем в НАТО терористични организации, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на кандидатурите за присъединяване на Финландия и Швеция, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

Президентът на Турция отново заяви, че тези страни предоставят "гостоприемство" на групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и Сили за защита на народа (СЗН).

Турция разглежда тези групировки като разклонения на една и съща терористична организация.

"Ние ще кажем "не" на влизането на Финландия и Швеция в НАТО. Швеция е гнездо на терористи в пълния смисъл на думата", заяви още той в проява пред младежи в президентството на страната.

Турските власти могат да преразгледат позицията си по отношение на искането на Швеция и Финландия за членство в НАТО, в случай че бъдат изпълнени пет условия, пише днес проправителственият турски в. "Тюркие". Изданието отбелязва, че за шведските и финландски дипломати, които се очаква да пристигнат в Анкара в понеделник, е подготвено т. нар. "скандинавско досие", в което са изложени позициите и исканията на Турция.

Очаква се дипломатите да бъдат приети от турския заместник-външен министър Седат Йонал, който да им съобщи и какви са исканията на Анкара, пише вестникът.

По информация на изданието турските власти ще настояват за екстрадицията на членовете на поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и групировката ФЕТО, която според турските власти стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г. Анкара ще иска сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН, които според турските власти са свързани с ПКК), да бъдат признати за терористична организация. Анкара ще настоява и за прекратяването на "подкрепата за поддръжници на ФЕТО", а също така ще поиска да бъдат закрити всички организации, свързани със структури, които в Турция са асоциирани с терористични, и ще настоява за предоставяне на съответни гаранции.

Дипломатите ще трябва да вземат под внимание нашите искания. Има вероятност да се наложи да посетят Турция няколко пъти, посочва "Тюркие", като се позовава на дипломатически източници. 

Според тях Анкара няма да отстъпи по нито едно от исканията си. 

Председателят на сенатската комисия за външни отношения в САЩ, републиканецът Боб Менендес, критикува възраженията на Турция, които по думите му потвърждават безпокойствата около надеждността на Турция като съюзник на НАТО, съобщава "Вашингтон пост".

Боб Менендес отбеляза, че възраженията на Турция идват в момент, когато Турция иска да купи десетки нови изтребители F-16, продажба, която ще изисква одобрение от администрацията на Байдън и от Конгреса.

"Надявам се, че администрацията забелязва това (поведението на Турция), като преценява (продажбата на изтребителите) F-16", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във