Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Не можем да чакаме до безкрайност за ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза снощи, че Анкара може да преразгледа позицията си за присъединяването към Европейския съюз, ако бъде оставена да чака още дълго и ако сегашното враждебно отношение на някои държави от общността се запази, предаде Ройтерс.

Ердоган заяви, че решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да постави Турция под наблюдение е "напълно политическо" и Анкара не го признава.

Той каза, че е готов да постави на референдум въпроса за присъединяването към ЕС и че Турция не може да чака до безкрайност, след като от 54 години стои пред вратата.

"Ако те не постъпват искрено, ние трябва да намерим изход. Защо да искаме още дълго? Говорим за 54 години", заяви Ердоган в интервю за Ройтерс в президентския дворец в Анкара.

"Великобритания попита своите хора и те гласуваха за Брексит... Те имат душевен мир, те вървят към ново бъдеще и същото нещо беше проведено от Норвегия... а същото нещо може да се приложи и за Турция", каза той.

Ердоган посочи президентските избори във Франция, където крайнодясната лидерка Марин Льо Пен заплашва с излизане от ЕС, и заяви, че общността е "на ръба на разпадането".

"Една или две страни не могат да поддържат ЕС жив. Имате нужда от страна като Турция, различна страна, олицетворяваща различна вяра, това би ги направило много силни", каза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във