Банкеръ Daily

Свят

Ердоган насочи поглед към Китай

Анкара и Пекин могат да направят сериозна икономическа стъпка.

След като смени тона към Европейския съюз и Съединените щати и реши да затопли отношенията, турският президент Реджеп Ердоган насочи поглед към Китай.

Китайският президент Си Дзинпин проведе телефонен разговор с турския си колега във вторник, 13 юли. Си Дзинпин посочи, че от миналата година насам деловото сътрудничество между двете страни я е постигнало ползотворни резултати и показва гъвкавост и огромен потенциал. Той изтъкна, че  трябва да се обвърже китайската инициатива „Един пояс, един път“ и турския план за „Средния коридор“, а двете страни ще обсъдят подобряване на взаимната търговска структура, повишат нивото на икономическо-търговското сътрудничество, с цел постигане на повече резултати, съобщи Радио Китай.

Обвързването на „Един пояс, един път“ и турския план за „Средния коридор“ би било сериозна икономическа крачка. Така нареченият „Среден транспортен коридор“, който минава през Турция и България, е един от най-сигурните маршрути за транспортиране на стоки от Китай до Европа и Близкия изток. Значението на „Средния коридор“, през който може да се съживи историческия път на коприната [Китай, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Турция, България и по-нататък към Европа], бе оценено високо след инцидента с контейнеровоза Ever Given, който блокира трафика в Суецкия канал.

"Един пояс, един път“ пък  е глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г., която включва инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации. Тя се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент Си Дзинпин 

Реджеп Ердоган  заяви, че Турция придава голямо значение на отношенията с Китай и желае заедно със страната да зачестят контактите, да насърчат изграждането на „Един пояс, един път“, да разширят икономическо-търговското сътрудничество и обмена в областта на инфраструктурата. Той изрази благодарност на Китай за оказаната подкрепа в борбата с епидемията от COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във