Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Който не се надигне срещу Израел, сам ще страда

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди "всички, които не надигат глас срещу кръвта, пролята от терористичната държава" Израел, че ще дойде ден и сами ще пострадат, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Това Ердоган заяви в изказване пред в. "Сабах", в което засегна темите за палестинската кауза и кипърския въпрос.

Ердоган подчерта, че Ерусалим е "съвместно наследство на цялото човечество", а "всички мюсюлмани са адресат на незачитането на правото от страна на Израел по отношение на Ерусалим и невинния палестински народ".

"Нека онези, които не надигат глас срещу кръвта, която терористичната държава, наречена Израел, пролива, да знаят, че ще дойде ден и този процес ще удари и тях", заяви Ердоган.

Президентът възрази същевременно срещу идеята за по-голяма роля на ЕС в разрешаването на кипърския проблем. Той подчерта, че Турция "докрай ще отстоява правата на кипърския турски народ". "Нямаме доверие на никого освен на себе си", добави Ердоган.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова стълкновенията в Близкия изток "незабавно да спрат", защото може "да отключат неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза" в региона.

А 16 май беше определен като най-смъртоносния ден от началото на "изблика на насилие". Най-малко 42 души, сред които осем деца, са били убити при израелските удари в ивицата Газа. Общият брой на палестинските жертви за седем дни достигна 192, сред които 58 деца. Над 1200 души са били ранени в анклава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във