Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Кюрдите в Турция нямат нужда от своя държава

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми намиращия се в затвора кандидат за президент на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ, като посочи, че той "има кръв по ръцете си", предаде ДПА. 

Ердоган говори на митинг в населения предимно с кюрди югоизточен град Диарбекир. Той припомни сблъсъците в Диарбекир и други райони на Турция през октомври 2014 г. след обсадата на сирийския кюрдски град Кобане от групировката "Ислямска държава". 

"Кръвта на 53-ма мои братя е по ръцете на този Демирташ. Той ще си плати за това рано или късно", каза Ердоган по адрес на Селяхатин Демирташ, който е в затвора по обвинения, свързани с тероризъм. 

По-рано днес в Туитър Демирташ написа: "Ясно е, че Партията на справедливостта и развитието ще загуби тези избори. Затова те ме нападат с все по-агресивен тон". 

"Кюрдите в Турция нямат нужда от друга държава" - това е заявил още в Диарбекир турският президент, цитиран от турските медии.

Ние не казваме "няма кюрди", а казваме "няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите в Турция. Република Турция е държавата на всички ни, подчерта турският президент, цитиран от вестник "Хюриет дейли нюз".

Турският държавен глава изтъкна, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието "е спасила кюрдите от потисничеството на стария деспотичен режим", както и че им е осигурила свободи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във