Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Израел е нужен на Турция

Турция трябва да приеме, че Израел й е нужен, и ако двете страни сътрудничат искрено, е възможно нормализиране на отношенията, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Франс прес.

"Израел е нужен на страни като Турция", каза Ердоган пред турски журналисти, като добави, че това трябва да се приеме като "реалност в региона".
Той изтъкна, че ако двете страни положат искрени усилия, може да се постигне нормализация на отношенията им. Ердоган подчерта, че Израел е предложил да осигури безпрепятствено преминаване на турски стоки и строителни материали през ивицата Газа, но Турция се нуждае от "писмен текст", за да е сигурна, че няма да бъде нарушена тази договорка.

Турция, която е членка на НАТО, беше ключов регионален съюзник на Израел до 2010 г., когато отношенията между двете страни се влошиха заради убийството на 9 турски активисти при операция на израелски командоси срещу турския кораб "Мави Мармара", опитал се да премине през блокадата на ивицата Газа, припомня БТА.

Атмосферата се промени, след като миналия месец стана известно, че двете страни тайно преговарят за подобряване на отношенията. По-рано Ердоган изтъкваше, че Турция има три условия за нормализирането - Израел да се извини за убийството на турските активисти, да изплати обезщетение на семействата им и да прекрати блокадата на Газа.

Израел вече се извини, а в хода на преговорите бе постигнат напредък по въпроса за обезщетението. Нерешен проблем остана само блокадата на ивицата Газа, посочва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във