Банкеръ Daily

Свят

Ердоган: Изявленията на Германия срещу Турция са сравними с нацизъм

Изявленията на германските политици срещу страната с са сравними с нацизъм. Не казвам, че сте нацисти, фашисти, обяснявам инцидента ... Този инцидент е нацизъм, това е фашизъм. Така коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментарите на Ангела Меркел и Мартин Шулц в телевизионния дебат от 3 септември.

Двамата претенденти за канцлерския пост в Берлин обещаха, че ще търсят подкрепа от другите страни от ЕС за прекратяване на преговорите за присъединяване на Анкара към клуба на Брюксел.

Премиерът Бинали Йълдъръм също коментира изявленията на Меркел и Шулц.

"Емоциите имат приоритет над логиката в германската политика. Неговите думи са отправени докато напрежението между двете страни расте само три седмици преди парламентарните избори в Германия, заяви  Йълдъръм, цитиран от Daily Sabah.

Според него антитурската реторика на германските политици вреди на двустранните отношения. 

Вчера Министерството на външните работи на Турция излезе с остра официална позиция срещу Германия и Австрия. В нея се обръща внимание на „наблюдаваните неприемливи предизборни кампании на политици в двете държави - насочени против Турция, на базата на блокиране на процеса на присъединяването й към ЕС”.

„Следим с голямо съжаление позорните политически кампании на политически лидери в Германия и Австрия с акцент противопоставяне на Турция и блокиране на нейния преговорен процес с ЕС. За разлика от късогледата гледна точка и подход на политиците от споменатите държави, Турция притежава богати и неизчерпаеми източници. Тя има сигурно бъдеще; вярва в него; има и убеденост, че самата тя може да определи своя път", се казва в позицията. 

На 3 септември Ангела Меркел бе обявена за победител в телевизионния дебат със лидера на социалдемократите Мартин Шулц. Меркел бе атакувана за политиката й към бежанците, Турция и за отношенията й с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 24 септември, а половината от избирателите все още не са решили за кого да гласуват. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във