Банкеръ Daily

Свят

Ердоган изгуби и Истанбул

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу води в преброяването на гласовете

Кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Екрем Имамоглу изпреварва своя съперник от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм с 27 хиляди гласа, съобщи днес председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен пред турския телевизионен канал НТВ. 

Имамоглу събира 4 159 000 гласа. Йълдъръм - 4 131 000 гласа. В Истанбул 290 хиляди бюлетини се оказаха невалидни, посочи Гювен. Той добави, че остават още непреброени бюлетини. Гювен посочи още, че партиите и кандидатите имат три дни за подаване на възражения.

По-рано агенция Демирьорен съобщи, че след преброяване на над 99 процента от бюлетините в Истанбул води Имамоглу. Агенцията отбеляза, че неотворени остават общо 99 избирателни урни. Според тези данни Имамоглу печели 48,8 процента /4 157 237 гласа/, а Йълдъръм - 48,48 процента /4 130 049 гласа/. Това са неофициални данни.

Традиционно на местните избори в Истанбул се разгръща основната битка. Това е най-големият мегаполис на Турция, в който през 90-те години бе кмет сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган. Загубата на Истанбул е сериозен удар по управляващите, след като изгубиха битката за кметския пост и в столицата Анкара.

Въпреки това в национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре. Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.

 

  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във