Банкеръ Daily

Свят

Ердоган изгуби Анкара, Истанбул виси на косъм

Привърженици на опозицията празнуват в Анкара

Кметският пост в Анкара - столица на Турция и втори по значимост мегаполис с над 5 милиона души население, е спечелен от кандидата на опозиционния блок Мансур Яваш на проведените вчера местни избори.

Яваш спечели в оспорвана надпревара срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мехмет Йозхасеки с около 3 процента преднина, според неокончателните резултати при преброени над 90 на сто от бюлетините.

Според тези резултати управляващата ПСР за пръв път от 25 години насам загуби контрола над местното управление в столицата.

Мансур Яваш произнесе първата си реч пред хиляди хора, събрали се в Анкара, които с маршове, знамена и възгласи празнуваха неговата победа.

Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган и основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, заявиха, че печелят кметските избори в Истанбул с малка преднина, предаде агенция Ройтерс.

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу заяви пред журналисти в Истанбул, че е спечелил с близо 28 000 гласа повече.

Имамоглу се позова на данни от неговата партия.

Минути по-късно валията на Истанбул каза, че кандидатът на управляващата партия и бивш премиер Бинали Йълдъръм е спечелил с около 4000 гласа повече.

Реджеп Ердоган заяви снощи, че Партията на справедливостта и развитието е загубила някои градове на местните, избори и обеща правителството да се съсредоточи сега върху прилагането на силни икономически планове, предаде агенция Ройтерс.

На пресконференция в Истанбул Ердоган каза, че следващите избори ще се произведат през юни 2023 г. и че Турция старателно ще приложи "силна икономическа програма", без да компрометира правилата на свободния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във